M-a prins Ivan in avion

M-am rupt pe cateva zile acasa, sa il vad pe tata.

Inapoi, spre Londra, in avion langa mine s-a asezat un domn de vreo 30-35 ani. In timpul calatoriei tot nu incapea in propriu fotoliu, insfacand mai intai din maner, iar apoi aproape culcandu-se pe speteaza mea. Am inteles eu ca trebuie oleaca sa ma varcolesc – ca sa ii dau de inteles ca scaunul e al meu cu tot cu speteaza. Si cu aceasta ocazie “nevinovata” – se initiaza de catre el si discutia in limba rusa –

El: ce este ingust spatiu aici asa-i?

Eu: nu, este tocmai suficient.

El: demult la Londra?

Eu: de vreo 2 ani

M-a intrebat unde lucrez, unde stau, cu ce ma ocup in timpul liber. El tot la Londra lucreaza – electrician, fiind bulgar de nationalitate – din spusele lui. Astea toate – se incadreaza in standardul discutiilor civilizate, iar apoi hop si “Da dvs sunteti din Moldova, moldoveanca?”. I-am raspuns ca sunt romanca din Moldova. Si aici discutia a mai incetat sa fie – o discutie simpla, ci s-a transformat in interogatoriu cu elemente de zombare.

Trecereea prin intrebarile cheie:

El: pai da sunteti putin romani in Moldova, vreo 5%

Eu: credibilitatea sondajelor e zero. Noi suntem cel putin o treime.

El: si ce dvs suntei petru Unire, da?

Eu: da, sunt pentru Unire

El (in zeflemea): asta de 2 ani de cand ati plecat in Londra ati devenit unionista?

Eu: eu cetatenia Romaniei o am de la 19 ani, pe cand asta nu aducea nici un beneficiu, ci putea sa creeze doar probleme. Iar la Londra lucreaz, deoarece salariul de aici imi ajunge atat pentru chirie, cat si sa remit bani acasa, parintilor. Cu regret, in Romania eu asa salariu nu as avea.

El: putini moldoveni vor Unirea. Ce partide unioniste voi aveti? Chirtoca?

Eu: Avem noi multe partide unioniste: PL – „Chirtoca”, PNL, PLR, PUN. Cu regret – nu se pot uni intre ei, parazitii. Asta ma irita. Da eu vad ca dvs, ca bulgar, atat de bine va pricepeti la realitatile din Moldova.

El: eu stau cateva luni in Moldova, apoi cateva luni in Londra – ma plictisesc repede. (in gandul meu  eu asa „rabochii class” stiu putini)

Eu: si in Bulgaria voi nu aveti asa probleme, precum noi in Moldova?

El: de ce? Acolo tot sunt probleme – Bulgaria vrea ca Macedonia sa fie partea ei componenta, dar in Macedonia oamenii au fost spalati pe creier si si-au inventat propria lor limba asemenatoare cu bulgara.

Eu: asa cum au facut si in Moldova inventand limba moldoveneasca, care de fapt ii romana.

El: nuu, immmm – ei da, poate. Scandalul cu politistul l-ati urmarit?

Eu: da, si consider ca politistul avea dreptate. Limba de stat e romana, el nu e obligat sa cunoasca limbile tuturor minoritatilor.

El: da, is de acord, soferul trebuia sa invete limba moldoveneasca, dar limba rusa trebuie sa fie a doua limba de stat.

Eu: asta de unde dvs. ati luat-o?

El: pai din cauza asta a fost razboiul in Transnistria.

Eu: razboiul a fost nu din cauza limbii, ci din cauza faptului ca Rusia a ocupat teritoriul Moldovei – acela fiind primul razboi hibrid. Banii – a fost cauza adevarata si armata rusa pe teritoriul Moldovei.

El: a da, armata a 14. Asta fiindca romanii vor sa ocupe Moldova.

Eu: puteti sa ma numiti pe mine extremista, daca vreti – dar Moldova ii pamant romanesc.

El: ei, extremista …principalul nu natista…Iata Antonescu a incheiat pact cu Hitler.

Eu: si Stalin a incheiat pact cu Hitler.

El: asta era altceva – Stalin a incheiat tratat de neagresiune

Eu: lasati vrajeala, va rog, Stalin si Hitler impreuna au invadat Polonia

El: da, dar Romania a ocupat Moldova

Eu: Romania a mers in razboi, doar pentru a-si restitui teritoriile ocupate anterior de Rusia.

El: eii…discutiile astea is cu multe ramificatii…Intelegeti pe timpul URSS erau 2 puteri mari si in lume era echilibru. Iar acum e o singura putere si sunt doar razboaie (asta cred ei ca ar fi un argument super-beton, eu presupun)

Eu: nu e adevarat, si atunci erau razboaie – Afganistan, Cuba si multe altele!!

El: oricum, cand lumea era bi-polara, era mai multa ordine, claritate si stabilitate. Eu sunt pentru echilibru. Iata dvs. iubiti Moldova? (trecerea e fenomina!)

Eu: bineinteles, ca o iubesc.

S-a vazut ca eu pe mult-stimatul domn l-am deceptionat. La aterizarea avionului a verificat ceasul de vreo 10 ori, tot saltandu-se – semn de nerabdare. Vroia cred ca sa raporteze repede – „cazul ii grav si pare a fi irecuperabil”-)))

            In aeroport mi-a cerut, totusi, numarul de telefon. Eu, fara sa imi ascund mirarea, l-am intrebat daca nu se teme sa se intalneasca cu o extremista si el razand mi-a promis „noi o sa iti schimbam opinia”.

I-am dat numarul. Pe al lui, insa, l-am blocat de indata ce am avut posibilitate, caci domnul electrician bulgar cu maini albe si delicate ca ale unui muzician, care cunoaste realitatea politica moldoveneasca mai bine decat unii politicieni, nu a stiut care este randul pentru checking pentru cetatenii fara pasaport digital EU (presupun ca avea doar buletin bulgaresc sau vreo viza, nu si pasaport EU). Cei care lucreaza la Londra stiu ca la vama is 2 randuri – unul pentru detinatorii pasapoartelor UK si EU si altul pentru cei cu alte documente. A fost instruit pe intrebari, cu detaliile, insa, a dat-o in bara.

Nu stiu a cui om o fi  – plahotniuchist ori direct de la FSB/GRU? Stiu doar ca l-au asezat pe acest individ langa mine neintamplator.

Deja is sigura ca ma inresigtra. Deci vanatoarea nu a incetat. Ea continua.

Se cauta modalitati de intimidare, de argumentare, de convingere, de santaj, de descurajare, de demoralizare si de decimare spiritual-mentala.

Unionistii se mananca, Ivan castiga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s