Realizarea visurilor

Am revenit in Moldova din Londra acu o luna.

Mi-am luat un concediu extins pe fonul “marilor schimbari’ din R.Moldova. Urma sa solutionez cate ceva pentru taticu si bineinteles, s-au adunat mai multe formalitati in privinta casei.

Citisem in presa ca are loc scanarea carnetelor de munca. Pe 12.08.2019 am plecat la Casa Nationala de Asigurari Sociale  Centru sa dau spre scanare carnetul meu de munca. Inainte de a pleca din Moldova si a deveni Diaspora am avut o vechime de munca de vreo 17 ani.

La CNAS Centru mi-au comunicat ca nu au nevoie de carnetul meu de munca (!!!) ca imi dau ei mie extrasul din contul meu electronic al asigurarilor sociale. M-au rugat sa verific si sa revin, daca datele din extras nu vor coincide cu datele din carnetul de munca.

Am verificat. Din 8 societati comerciale doar 2 au prezentat datele exact. Celelalte au prezentat datele partial sau nu le-au prezentat deloc. Am fost nevoita sa revin la CNAS Centru si o doamna foarte amabil mi-a explicat ca EU urmeaza sa adresez cereri la CNAS-urile teritoriale in raza carora isi au sediile firmele care nu au prezentat sau au prezentat date eronate despre salariile mele. Eu am fost revoltata – de ce un cetatean trebuie sa umble pe la CNAS-urile teritoriale? Corect ar fi CNAS Centru primind cererea de la cetatean sa faca interpelari pe interior la agentiile sale teritoriale si sa solutioneze cazul centralizat. Mi s-a raspuns ca ei asta nu fac, ca era un termen legal in care agentiile teritoriale trebuiau sa reflecte datele persoanelor in sistemul electronic si acel termen a expirat.

Am facut cercetari pe net. Am aflat datele actuale ale firmelor care au considerat necesar sa nu dea datele mele salariale la CNAS. Am facut cererile si le-am remis prin posta.

Sa ti se ridice telefonul la vreun CNAS teritorial – este o adevarata fericire! La CNAS Botanica din 8 numere de telefon nu a raspuns nimeni. Abia la al noua-lea am avut noroc. Asa aflu de la colaboratorul CNAS Botanica ca Air Moldova, unde lucrasem aproape 2 ani m-a confundat cu alta persoana si ei cica inca mai cauta datele mele.

In aceeasi ordine de idei pot sa Va spun ca intamplator (!) o banca comerciala din R.Moldova unde am cardul bancar – nu poate sa imi emita PIN-ul de vreo 14 zile, desi initial au spus ca procedura ocupa 5 zile. Astazi mi-au raspuns ca ei inca mai cauta datele mele.(!!)

De la telefonul meu fix de acasa nu pot forma anumite numere, caci intervine robotul cu fraza “Nu ati ales nimic” si se pune receptorul. Asta tot e pur intamplator, bineinteles.

Intre timp m-am intalnit cu o amica, care vreo 6 luni in urma si-a indeplinit visul de o viata – din spusele ei. Dupa vreo 15 ani de lucru intr-o structura de stat a fost facuta de PD (Plahotniuc) oleaca de sef. Am ramas surprinsa. Intotdeauna a fost o persoana corecta. Nu lua mita. Avea foarte multe probleme ca lucra pentru 100, dar avea un salariu mizer. Are un copil. Trebuie sa il ridice. Si iata Plahotniuc a „crescut-o”, iar Maia Sandu ii cere demisia. Uite asa.

Am intrebat-o, daca a meritat sa accepte oferta din partea PD? Ea stia cine sunt. Ea stia metodele lor de lucru. Ea mi-a raspuns ca nu regreta ca si-a indeplinit visul, ca a facut si mult bine. Tot ea m-a asigurat ca nu a incalcat niciodata legea, chiar si daca i-au cerut. Nu am mai dat intrebarea – da cum crezi cat timp  mai aveai sa ramai in post fara vreun dosar penal fabricat, daca Plahotniuc nu pleca? Am luat-o la rost – milioane de oameni au preferat sa plece si sa lucreze ca postasi, chelneri, constructori, dadace – dar in schimb sa isi pasteze o picatura de demnitate, decat sa accepte vreun ciolan de la niste ticalosi si criminali. Ea mi-a spus ca nu are pasaportul necesar ca sa poata pleca. Cu alte cuvinte „viata e viata”.

Intamplator am intalnit o persoana care lucreaza la un teatru din Chisinau, presupun eu dumneaei este tot nostalgica dupa fosta ministra. In convorbire, intamplator, are grija de vreo 3-4 ori sa faca aluzia ca mie nu im pasa de tatal meu. Deci ca si cum te-ar ofensa, dar asta asa intamplator (!!). Cred ca ea tot in momentul asta isi realiza vreun vis al ei de demult.

De 3 ani muncind la Londra – nu am vazut nici un functionar al statului britanic. Doar la sosire,  cand te inregistrezi sa ti se dea numarul asigurarii sociale – te programezi si real vezi in fata ta un functionar. In rest TOTUL se rezolva fie on-line, fie prin telefon, iar functionarii publici iti raspund fie prin email, fie prin scrisoare postala. Toate convorbirile telefonice cu functionarii se inregisteaza.

Prin comparatie intr-o luna de zile la Chisinau – am fort nevoita sa ma intalnesc cu atatia functionari, ca nu le mai stiu numarul. Ai asa impresia ca ei sunt platiti ca sa iti creeze probleme si tu sa umbli vesnic de la o instanta la alta. Nu se cere mita, deja. NU!! Dar nici nu se rezolva nimic. Ei inca mai cauta datele mele -))

Daca stau si ma gandesc – Plahotniuc tot avea un vis – sa devina prim-ministru si a distrus intru realizarea acestui vis pe oricine si orice: institutii, banci, intreprinderi, politicieni, oameni, tara.

Șor tot avea un vis – sa devina om bogat si a distrus pentru realizarea visului sau: banci, repuatii, oameni, tara.

Trolii din armada celor 2 tot au avut un vis: sa devina bogati – si au indeplinit servil ordinele de distrugere a institutiilor, bancilor, intreprinderilor, politicienilor, oamenilor, tarii.

„Siiiiii distrgand ei au facut si bine -)))” Asta in abordarea sadistilor presupun ca e o scuza cumva.

Si eu am avut un vis – sa am puterea sa spun NU ofertelor de realizare a visurilor mele venite din partea unor ticalosi si pentru asta am distrus colegii falsi, amicii falsi, iubitii falsi, patriotii falsi si o familie falsa.

De la visurile lor – patimesc milioane, de la visul meu – patimesc doar eu. Si da, sunt ferm convinsa ca eu si altii ca mine din Diaspora – iubim tara mai mult ca ei.

 

Si va rog mult sa nu uitati sa cautati in continuare datele mele-))

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s