Și a “pogorât” Chișinăul la Hâncești

S-au lansat candidații la alegerile parlamentare pe circumscripția 38, mun.Hîncești.

Cu excepția lui Grigore Cobzac, mai e un singur candidat cu adevărat din raionul Hîncești și anume cel înaintat de PLDM – Anatolie Postolachi.

În rest TOȚI ceilalți sunt mai mult din Chișinău decât din Hîncești și printre aceștia – Dorin Chirtoacă (blocul UNIREA), Ion Mereuță (PDM),  Olesea Stamati (PAS), Ștefan Gațcan (PSRM) și Vitalie Balinschi (P.Șor).  Unii din ei poate s-au născut în raionul Hîncești, alții au călcat prima dată în Hîncești pe mai mult de o oră abia zilele astea.

Principiul “susținerii necondiționate a unui candidat unic” a fost aplicat doar de Partidul Unități Naționale și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Toți ceilalți caută capital politic, care nu este deloc în folosul alegătorului sau al Republicii Moldova.

Formatorii occidentali de imagine, conform regulilor marketingului politic consideră că – retragerea din cursă în favoarea unui alt candidat este neîntemeiată, iar pe termen lung poate afecta imaginea și credibilitatea partidului care „cedează fără luptă”. Tot ei vin cu ideea – că alegătorii plac doar pe cei care demonstrează calități de „combatant neînfricat” și „super-eroi”. Unele partide din Republica Moldova, care au bani să plătească asemenea consilieri ori duc lipsă de cunoștințe a „specificului local” – s-au aventurat să demonstreze aceste calități combative și să rupă – atenția și voturile celor din Hîncești cu orice preț. Toate astea în pofida faptului că toți liderii acestor partide pretind că promovează „unirea forțelor pro-europene”, că „ursul rusesc e pericolul suprem și mizează doar pe PSRM”, că „partida pro-rusească a acaparat statul”. Una declară și alta fac!!

Ce vreți voi de la Hîncești?

Un scaun în Parlamentul R.Moldova este o miză atractivă și una foarte prețioasă pentru cei care au voturi limitate. Se vrea un votant cuminte al opiniei partidului. Din când în când poate trage și un pui de somn sau să privească site-uri deochiate în timpul ședințelor parlamentare. Nu e o problemă, din moment ce votează cum i s-a spus.

El nu trebuie să fie independent (precum este Gr.Cobzac), el nu trebuie să fie o personalitate puternică căruia să îi pese de locuitorii din Hîncești și probleme lor. El trebuie să fie – băiat cuminte.

Se prea poate că ar fi vorba despre stratageme de a porni mai mulți în cursă, iar pe urmă să se retragă unul în favoarea altuia și aici am în vedere mai mult întâlnirea lui D.Chirtoacă cu M.Sandu.  Poate fi o încercare de a da alura de „unitate a forțelor pro-europene” prin eventuala  retragere a  O.Stamati în folosul lui D.Chirtoacă, căci amândoi au șanse slabe (!!), dar gestul  trebuie să fie spectaculos și să le adauge capital politic la viitoarele alegeri prezidențiale. M.Sandu trebuie măcar puțin să pară rezonabilă și că e în stare de a ceda și nu doar de a pretinde toți să o susțină pe ea NECONDIȚIONAT. Faptul că se dezbină electoratul și se ciopârțește ANUME din voturile lui Gr.Cobzac, astfel generând un avantaj pentru contracandidat – nu contează pentru cei doi lideri sus-numiți.

Adevărata luptă se va duce între Gr.Cobzac(independent) și I. Mereuță (PDM). Pentru locuitorii din Hîncești, dar și pentru întreaga țară – contează cine din ei doi va câștiga. Dar și mai mult contează ca nu cumva atâta timp cât ei doi se bat – candidatul PSRM-ului, care la momentul actual beneficiază de o majoră susținere media, resurse administrative și financiare enorme – să nu le ia victoria de sub nas candidaților cu șanse reale. Iar cei „super-combativi” ulterior vor putea invoca „mâna Moscovei”, „trădarea PDM” sau „stelele nu s-au aranjat potrivit”.

Idea  de a merge până în pânzele albe în timpul alegerilor, idea de a fi „super-combativi” posibil este una pertinentă în țările cu democrații dezvoltate și tradiții seculare, precum este SUA și Marea Britanie – unde principalii jucători sunt doar 2 partide: conservatorii și democrații. În țările cu sistem de partide multiple, precum sunt majoritatea țărilor din Europa, printre care și Republica Moldova – totul depinde de abilitățile de negociere ale liderilor, de liniile roșii pe care aceștia și le trasează în negocieri, de corelația și veșnica luptă dintre egoismul politic și rezonabilitatea impusă de interesul primordial și suprem al poporului.

Așa că nu mai cerșiți „susținere necondiționată” din partea altor lideri politici, nu mai pogorâți cu armada „îngerilor” din Chișinău la Hâncești să îi impresionați pe alegătorii din Hâncești care trăiesc dintr-o mie de lei pe lună sau pleacă după hotare să nu moară de foame, ci lăsați la o parte egocentrismul politic și includeți raționamentul și bunul simț.

A fost bun Gr.Cobzac când v-a susținut necondiționat, când a luptat contra lui Plahotniuc, când trebuia să vă aducă voturi la fostele alegeri parlamentare? A devenit rău când a dat dovadă de opinie separată?

Vreo 20 de ani în urmă un bun prieten de-al meu, care era din Hîncești, îmi împărtășea visul lui pentru acest oraș. El visa ca Hîncești-ul să devină o suburbie a Chișinăului, căci capitala avea să se lărgească, să crească industrial, să fie lansate trenuri-rapide, să devină metropolă europeană! El visa în Hîncești să fie prosperitate, dar ca un copil din epoca sovietică – acea prosperitate putea veni doar prin Chișinău, prin capitală, de la autoritățile centrale.

Acel amic a emigrat vreo 7 ani în urmă cu tot cu familie. Acum e în Canada și vede Moldova prin Skype sau Face Book.

Dragi, locuitori ai mun.Hîncești – dacă nu a ajuns capitala la voi în 20 de ani, decideți VOI cum să ajungeți la Chișinău și cine să Vă reprezinte în Parlamentul Republicii Moldova!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s