Tehnici „de binefacere sau investitii” ori cu alte cuvinte – racolare

Cand un oligarh dintr-o tara dictatoriala cu legaturi in lumea spionajului si „gulerelor albe” (crima organizata in lege)  vine in Moldova pentru a-i edifica viitorul glorios „anti-oligarhic” si „democratic”, doar nebunii pot sa il creada. Iar cand asemenea „binefacatori-eroi” is doi – vai si amar de capul nostru!

Prin 2014-2015 m-a sunat o amica si m-a intreabat, daca ma poate recomanda la niste afaceristi, care se lanseaza pe piata cu un nou program audiovizual. Bineinteles, mi-a fost raspunsul.

Mi-au venit 2 insi de vreo 20 ani. In romana nu stiau nici „buna ziua”. De-a lungul anilor am avut mai multi clienti vorbitori de limba rusa. Din partea mea nu a fost nici o problema sa lucrez cu acestia, dar daca doreau intocmirea documentelor in limba rusa – incasam taxa ca pentru un document perfectat in limba straina. Pentru a exclude orice insinuare – preturile serviciilor mele niciodata nu au fost exagerate si tineam cont intotdeauna de realitatile RM.

Tipii mi-au povestit despre proiect, care era preluat 100 % de la niste Tv-ri rusesti, dar pentru Moldova el intr-adevar era „nou” si tinea de decorul interior. De la mine se solicita sa intomesc mai multe contracte-tip cu postul TV, cu beneficiarii decorului, dar si cu furnizorii materialelor de decor/constructie. Persoanele au refuzat sa incheie contract cu biroul meu din numele persoanei juridice pe care ar reprezenta-o si sa achite prin transfer, iar eu am refuzat sa lucrez fara contract si achitare in avans. Asa ca am incheiat constract cu persoana fizica, unul din ei, si am eliberat bon de plata pentru suma receptionata.

La a doua intalnire insii mi-au propus sa inceapa proiectul lor prin reparatie in apartamentul lui taticu. Eu am sustinut ca noi am facut deja reparatie acum 3 ani, adaptand casa la necesiatatile lui taticu. Ei au insistat. Eu le-am multamit, dar respectuos le-am refuzat.

Au urmat mai multe drafturi ale documentelor, redactari, intalniri. Intre timp ei m-au intreabat despre impozitare pe contracte, eu le-am  spus ca nu-s contabil si le sugerez sa angajeze un profesionist. Dupa mai multe insistente,  eu le-am recomandat o cunostonta de-a mea – om cinstit si foarte harnic. Peste cateva zile ne-am intalnit impreuna si contabila le-a explicat ce fel de taxe si impozite vor achita pentru serviciile acordate si cand – tot in conformitate cu legislatia. Insii au fost foarte suparati, caci din punctul lor de vedere proiectul lor era prea scump. Au inceput sa insiste ca noi sa „optimizam” taxele si impozitele. Vazand ca discutia deraiaza in „niciunde”, am solicitat persoanelor sa inceteze sa imi hartuiasca colega si le-am sugerat sa caute „magicieni”, deoarece evident ca noi doua nu doream sa facem parte din aceasta categorie. Nemultamiti – clientii au plecat.

Peste cateva zile au revenit, ca ar mai avea nevoie de contracte. Intre timp din nou au incercat sa isi bage proiectul in „casa lui taticu”. Eu din nou politicos am refuzat. Dupa asta m-au intrebat ce opinie am eu despre politicienii noi care apar. Eu i-am intrebat pe cine ei au in vedere. Si ei mi-au spus ca spre exemplu – Cantaretul. Eu le-am raspuns franc ca acest politician reprezinta interese Rusiei in Moldova si eu deloc nu ii impartasesc idealurile. Tipii au devenit agresivi. Cum adica? Simplu, le raspund – Moldova a fost parte a URSS si pana acum nu-si poate reveni de la „prietenia” sangeroasa care i-a fost impusa de Rusia. Mai mult ca atat, eu am pretins ca noi am fost sclavi in URSS si din momentul in care am obtinut liberatatea, noi niciodata nu vom mai reveni benevol in acea sclavie!!

Tipilor le-a sarit tandara!! Au iesit iute din birou cu strigate de genul „Вы еще увидете, Молдова будет с Россией !”, trantind din urma usa.

Mi-au ramas datori pe contracte.

Proiectul lor a fost lansat la postul de Tv al  Soricului, unde a derulat mai mult timp. Ulterior a continuat la un alt post TV din Moldova.

Se cautau cadre nationale. Se cautau disperat.

Scenariile sunt aceleasi si in afaceri si in politica – la venirea pe piata se incearca angajarea unei echipe puternice de specialisti locali. Salariile sunt respective. Dupa ce ei reusesc sa realizeze scopul propus in perioada de tranzitie – toata echipa nationala de super-specialisti zboara afara. Locul lor este ocupat de persoane comode, obidiente, poate mai putin profesioniste, dar in schimb cu salarii net mai mici. Supunere totala si incontestabila. Misiune incheiata.

Cineva a refuzat. Cineva a acceptat.

Au acceptat multi, din cate constat.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s